Potraga za Gušterom

Već više od dva stoljeća Dubrovnikom se prenosi legenda da u moru podno tvrđave Lovrjenac leži golemi brončani top, poznat pod imenom Gušter. To remek-djelo našeg najpoznatijeg srednjovjekovnog ljevača topova i zvona Ivana Krstitelja Rabljanina (Rab, ?  – Dubrovnik, 1540.) prema predaji je izgubljeno u moru kada je austrijska vlast odnosila stare topove s dubrovačkih utvrda, s namjerom da ih pretopi ili izloži u vojnim muzejima.

Brojni dosadašnji pokušaji da se top pronađe nisu dali nikakve rezultate. Dokumentarni film „Potraga za Gušterom“ donosi nam legendu, ali pokušava i saznati što se iza nje krije. Uz pomoć znanstvenika, povjesničara, entuzijasta i suvremenih arheoloških instrumenata još jednom ćemo zaroniti u more ispod Lovrjenca  i pokušati pronaći rješenje višestoljetne misterije.

Dokumentarni film

Trajanje: 52 min

Redatelj: Lukša Benić

Scenarij: Lukša Benić

Direktor fotografije: Srđan Kokanov

Jaka produkcija d.o.o. za HRT 2023.

IGRANI

ANIMIRANI

DOKUMENTARNI

DOKUMENTARNI FILM – 2023.

Potraga za Gušterom

Već više od dva stoljeća Dubrovnikom se prenosi legenda da u moru podno tvrđave Lovrjenac leži golemi brončani top, poznat pod imenom Gušter. To remek-djelo našeg najpoznatijeg srednjovjekovnog ljevača topova i zvona Ivana Krstitelja Rabljanina (Rab, ? – Dubrovnik, 1540.) prema predaji je izgubljeno u moru kada je austrijska vlast odnosila stare topove s dubrovačkih utvrda, s namjerom da ih pretopi ili izloži u vojnim muzejima.
Brojni dosadašnji pokušaji da se top pronađe nisu dali nikakve rezultate.

Dokumentarni film „Potraga za Gušterom“ donosi nam legendu, ali pokušava i saznati što se iza nje krije. Uz pomoć znanstvenika, povjesničara, entuzijasta i suvremenih arheoloških instrumenata još jednom ćemo zaroniti u more ispod Lovrjenca i pokušati pronaći rješenje višestoljetne misterije.

Dokumentarni film

Trajanje: 52 min

Redatelj: Lukša Benić

Scenarij: Lukša Benić

Direktor fotografije: Srđan Kokanov

Jaka produkcija d.o.o. za HRT 2023.

IGRANI

ANIMIRANI

DOKUMENTARNI

Animirani film Balada o fruli i ogrlici na festivalima diljem svijeta

Dječji animirani lutka film Balada o fruli i ogrlici redatelja Martina Babića je od svoje premijere 2018. godine, na 15. izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma Animateka u Ljubljani, prikazan na 80 festivala diljem svijeta...

Kratkometražni film 'Marko' redatelja Marka Šantića nagrađen u Indiji i Velikoj Britaniji

Kratkometražni igrani film Marko redatelja Marka Šantića i scenarista Gorana Vojnovića osvojio je nagradu za najbolju montažu na nedavno održanom festivalu River Stone u Indiji, a prije toga slavio je i u Velikoj Britaniji...