Potraga za Gušterom

Već više od dva stoljeća Dubrovnikom se prenosi legenda da u moru podno tvrđave Lovrjenac leži golemi brončani top, poznat pod imenom Gušter. To remek-djelo našeg najpoznatijeg srednjovjekovnog ljevača topova i zvona Ivana Krstitelja Rabljanina (Rab, ?  – Dubrovnik, 1540.) prema predaji je izgubljeno u moru kada je austrijska vlast odnosila stare topove s dubrovačkih utvrda, s namjerom da ih pretopi ili izloži u vojnim muzejima.

Brojni dosadašnji pokušaji da se top pronađe nisu dali nikakve rezultate. Dokumentarni film „Potraga za Gušterom“ donosi nam legendu, ali pokušava i saznati što se iza nje krije. Uz pomoć znanstvenika, povjesničara, entuzijasta i suvremenih arheoloških instrumenata još jednom ćemo zaroniti u more ispod Lovrjenca  i pokušati pronaći rješenje višestoljetne misterije.

Dokumentarni film

Trajanje: 52 min

Redatelj: Lukša Benić

Scenarij: Lukša Benić

Direktor fotografije: Srđan Kokanov

Jaka produkcija d.o.o. za HRT 2023.

IGRANI

ANIMIRANI

DOKUMENTARNI

DOKUMENTARNI FILM – 2023.

Potraga za Gušterom

Već više od dva stoljeća Dubrovnikom se prenosi legenda da u moru podno tvrđave Lovrjenac leži golemi brončani top, poznat pod imenom Gušter. To remek-djelo našeg najpoznatijeg srednjovjekovnog ljevača topova i zvona Ivana Krstitelja Rabljanina (Rab, ? – Dubrovnik, 1540.) prema predaji je izgubljeno u moru kada je austrijska vlast odnosila stare topove s dubrovačkih utvrda, s namjerom da ih pretopi ili izloži u vojnim muzejima.
Brojni dosadašnji pokušaji da se top pronađe nisu dali nikakve rezultate.

Dokumentarni film „Potraga za Gušterom“ donosi nam legendu, ali pokušava i saznati što se iza nje krije. Uz pomoć znanstvenika, povjesničara, entuzijasta i suvremenih arheoloških instrumenata još jednom ćemo zaroniti u more ispod Lovrjenca i pokušati pronaći rješenje višestoljetne misterije.

Dokumentarni film

Trajanje: 52 min

Redatelj: Lukša Benić

Scenarij: Lukša Benić

Direktor fotografije: Srđan Kokanov

Jaka produkcija d.o.o. za HRT 2023.

IGRANI

ANIMIRANI

DOKUMENTARNI

‘Dnevnik Pauline P.‘:
Djevojčica koja obećava

Film se obraća klincima s "realističnim" dječjim problemima u školi poput prvih zaljubljivanja, školskih (ne)uspjeha i dolaska nove učenice ("Bila je to mržnja na prvi pogled!"), odnosno kod kuće (želja za pomirbom roditelja), ali je, opet, fokusiran na klincezu pametnicu kojoj je hobi maštanje tako da je u njezinoj glavi gotovo sve moguće...

Kratkometražni film 'Marko' redatelja Marka Šantića nagrađen u Indiji i Velikoj Britaniji

Kratkometražni igrani film Marko redatelja Marka Šantića i scenarista Gorana Vojnovića osvojio je nagradu za najbolju montažu na nedavno održanom festivalu River Stone u Indiji, a prije toga slavio je i u Velikoj Britaniji...